Päivät 8. ja 9. lokakuuta

Rooma on kaunis! Näytän tässä blogikirjoituksessa kuvia, ja kerron sitten seuraavan kerran kun jaksan viimeisestä päivästä Italiassa ja siitä, kuinka Maria Luisa meinattiin ryöstää. Nyt kuitenkin tiedossa matkakuvaston tyylinen kirjoitelma...

Yövyimme Roomassa Malùn vanhojen luokkakavereiden Manuelan ja Sandran luona. He asuivat noin 45 minuutin bussimatkan päässä Terministä eli päämetroasemalta.

Ekana iltana menimme Colosseumiin, joka on todellakin yhtä vaikuttava kuin sen yleensä kerrotaan olevan.

1052861.jpg

Colosseumissa tarjottiin englanninkielistä opastusta pienellä lisähinnalla, ja päätimme ottaa sellaisen. Mulla kun on jo aikaa historian tunneilta, joissa kerrottiin jotain Rooman historiasta... Oppaana toimi italialainen arkeologi.

1052869.jpg

Italiassa onkin varmaan hyvä olla arkeologi, koska työt tuskin loppuvat. Kenttätyötä pääsee tekemään, koska kaivauksia sekä työmaata löytyy - ja paljon.

Ekana iltana Manuelan poikaystävä päätti näyttää meille Roomaa yöllä. Pääsimme autoajelusightseeing -kierrokselle, joka oli ehdottomasti mun reissun upeimpia kokemuksia! Manuelan poikaystävä on asunut Roomassa koko ikänsä, ja tiesi luonnollisesti paljon kaupungista ja kertoi mielellään. Malù sitten käänsi mulle kaiken englanniksi. Näimme paljon sellaista, mitä olisimme tuskin keskenämme löytäneet. Ajoimme esimerkiksi autolla kohti Pyhän Pietarin kirkkoa hitaasti. Tällöin kirkko näytti loittonevan meistä. Sitten kun ajoimme kirkosta pois päin, kirkko näytti tulevan lähemmäksi. Kyse on kuulemmasta jostakin optisesta harhasta, joka toimii juuri kyseisellä kadulla. Lisäksi menimme parille näköalapaikalle, josta öinen Rooma avautui upeasti katsojalle. Vau... Lopuksi ajoimme vielä suuren portin luokse, jonka keskellä oli pieni reikä. Kun reiästä katsoi, näki Pyhän Pietarin kirkon kupolin. Päätimme Rooman öisen autoilukierroksen menemällä cornetteriaan, jossa myytiin kaikenlaisia toinen toistaan herkullisempia leivoksia - ja halvalla. Ostimme Malùn kanssa puoliksi kermakroissantin ja joimme shamppanjaa yhdessä muiden italialaisten kanssa.

1052878.jpg

Seuraavana aamuna päätimme mennä Pyhän Pietarin kirkkoon. Ylhäällä olevassa kuvassa olen melkein onnistunut kuvaamaan aukion ja kirkon symmetrian. Rooma on todella katolinen kaupunki. Tai ehkä Italia on hyvin katolinen maa... Nyt tosin tuntuu, että kirkoissa on vain turisteja sekä pappeja, munkkeja ja nunnia. Muut puuttuvat tai ovat harvassa.

1052884.jpg

Tässä vikassa kuvassa on Piazza di Spagnan espanjalaiset portaat. Se on vähän kuin Münchenin Marien Plazt, koska se toimii myös kohtauspaikkana. Tapasimme siellä Malùn kaksi italialaista koulukaveria, ja menimme heidän kanssaan kahville. Saimme kahvit paljon halvemmalla, kun emme tilanneet suoraan pöytään, vaan osasimme maksaa ensin kassasedälle, jonka antamaa kuittia vastaan "lunastimme" cappuccinot ja espressot. Turistit tuskin osaavat tätä käytäntöä (tai vielä epätodenäköisemmin he osaavat italiaa), ja siksi heille sama cappuccino tai espresso maksaa melkein kaksinkertaisen hinnan.

Rooma on kaunis kaupunki! Roomassa historia ilmenee aivan eri tavalla kuin muualla. Siellä menneisyydestä tulee nykyisyyttä (kuten herra Simmel sanoo mun sosiologian tenttikirjassa). Toisaalta Rooma ei ole yhtä toimiva kaupunki kuin Lontoo. Lontoossa on loistava metro ja välimatkat ovat siksi lyhyet. Lontoo on selkeä, koska siellä on selkeät metroyhteydet. Roomassa olin taas enemmän pihalla, ja siellä kävellään, kävellään ja vielä kerran kävellään. Onneksi Malú pystyi kysymään neuvoa paikallisilta ("Scusi, dov'è..."). Mua ärsyttää myös Rooman liikenne, joka tulee aivan liian lähelle kävelykatuja. Piazza Venezia näytti upealta Colosseumista katsottuna, mutta sen lähellä ei viihtynyt kaoottisen liikenteen ja ihmisten ruuhkan takia. Lisäksi en ole koskaan nähnyt niin paljon  turisteja kuin näin Roomassa. Malùn roomalaiset kaverit kertoivatkin, että he menevät todella harvoin aivan ydinkeskustaan, koska se on aivan liian ruuhkautunut. Rooma onkin ehkä enemmin turistien kuin roomalaisten kaupunki...

Seuraavalla kerralla on tiedossa matkustelun vaaroja ja viimeisen päivän dramatiikkaa... A presto!